Zupa krem z papryki
Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Nigdy nie robiłam tej zupy, bo wydawało mi się, że nie warto. Aż do momentu gdy ją kiedyś spróbowałam w restauracji. Oczywiście w czasach, gdy były jeszcze czynne. Zachwyt sięgnął zenitu. Wczorajsze zakupy w Makro i sensowna cena świeżej papryki przypomniały mi o jej smaku.
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
→ 4 papryki: ja miałam 3 czerwone i 1 żółtą
→ rosół: ok. 2 litry
→ cebulka, 2 ząbki czosnku, odrobin papryczka chili
→ serek topiony lub typu almette (ok 1/2 opakowania)
→ śmietana lub mleko kokosowe (ok. 1/2 szklanki)
→ papryka słodka, wędzona, chili, sos sojowy
→ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
WYKONANIE:
Paprykę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 50 minut. Obracamy ją w połowie pieczenia na drugą stronę. Gotujemy rosół albo na mięsie albo na warzywach. Wyjmujemy paprykę z piekarnika i wsadzamy do zamkniętego naczynia. Czekamy aż wystygnie. Wtedy obieramy ją ze skórki, wyjmujemy nasiona, płuczemy. Dodajemy do rosołu razem z serkiem i przyprawiamy, dajemy koncentrat lub własny przecier pomidorowy (nie za dużo). Gotujemy chwilę. Miksujemy. Wlewamy śmietankę lub mleko kokosowe.
🫑SMACZNEGO🫑
Komentarze
Prześlij komentarz