Najlepsze lasagne bolognese

 Włoska kuchnia stoi makaronem, więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu na kultowe danie prosto z południa. Co prawda makaron jest kupny, ale włoski, za to zastosowałam dwa tricki: gotowanie sosu ponad 2 godziny i zostawienie na noc lasagne w zimnie przed upieczeniem. To naprawdę robi różnicę. Lasagna była pieczona dopiero na 2 dzień do zrobieniu.



SKŁADNIKI:

dla 6-8 osób, proporcje na formę  ok 18x 28 cm

→ 15-16 płatów makaronu lasagne (nie ma potrzeby ich gotować przed upieczeniem, ale kupcie włoski makaron)
→ mięso mielone z dobrego sklepu z indyka ok. 500g
→ boczek wędzony ok 150g
→ passata pomidorowa 400 ml
→ cebula, 2 ząbki czosnku
→ marchewka duża
→ por 1 szt. (tylko biała część)
→ rosołek 0,5l
→ szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być tanie, ważne żeby nie było słodkie)
→ 4 łyżki koncentratu pomidorowego
→ sól, pieprz, papryka słodka i wędzona do smaku
→ ser parmezan lub tarta mozarella 150g

SOS BESZAMELOWY:

→ 650 ml mleka
→ 4 łyżki masła
→ 3 łyżki mąki
→ sól, gałka muszkatołowa



WYKONANIE:
Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę (sporą) i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego na półplasterki pora i startą na grubej tarce marchew (sporą). Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy boczek i po kilku minutach mięso. Gdy mięso zrobi się brązowe wlewamy szklankę wina i zwiększamy moc palnika. Znowu po kilku minutach (gdy trochę wchłonie się wino) wlewamy szklankę rosołu wymieszanego z koncentratem pomidorowym i 400 ml passaty. Solimy, pieprzymy, dodajemy papryki. Dusimy na małym ogniu przynajmniej 2h pod przykryciem, czasem mieszając. Robimy sos beszamelowy. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Kilka minut tak mieszamy (ok 3-5). Wlewamy powoli mleko i cały czas dalej mieszamy, aż sos zgęstnieje. Wtedy wyłączamy i przyprawiamy solą, gałką i dodajemy ok 50 g startego sera mozarella. Mieszamy.
Formę smarujemy masłem i układamy składniki warstwami (są ich 4): sos beszamelowy (1/4), 4-5 płatów lasagne (mogą lekko na siebie nachodzić), sos bolognese (1/4), ser 1/4 i powtarzamy jeszcze 3 razy. Wierzch posypujemy serem.
Pieczemy w 175 st ok 45 minut. Pierwsze 20 minut bez przykrycia, na ostatnie 25 minut lasagne przykrywamy folią aluminiową.

🍅SMACZNEGO🍅


Komentarze