Razowa tarta ze szpinakiem, pomidorami suszonymi i fetą

Uwielbiam tarty i tartaletki wytrawne, oczywiście pieczone na własnoręcznie wykonanym kruchym cieście. Można na nie dać dowolne warzywa, które lubimy: pomidory, buraki, szpinak, por, cukinia... oraz sery: parmezan, feta, ser pleśniowy, mozarella. Wykonanie takiej tarty to nic skomplikowanego, ani bardzo pracochłonnego, a efekt świetny. Można ją podać na śniadanie, kolację czy przystawkę, gdy przyjdą znajomi. I smakuje i na ciepło i na zimno.



SKŁADNIKI:

na okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm

→225 g mąki razowej
→150 g masła
→ jajko
→ sól
→ 3 ząbki czosnku, cebula
→ 3 garści świeżego szpin aku
→ kilka suszonych pomidorów
→ pół opakowania sera feta
→ szklanka mleka
→ 3 jajka
→ sól, pieprz
→ 1/2 łyżeczki curry



WYKONANIE:

Robimy kruche ciasto zagniatając mąkę z dość miękkim masłem, 1 jajkiem i odrobiną soli. Gdy już jest wyrobione (dość krótko to robimy) wsadzamy ciasto do folii i do lodówki. Przygotowujemy farsz: podsmażamy na oleju pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną drobno małą cebulę. Na to wrzucamy szpinak aby zwiędł. Solimy, pieprzymy. Dodajemy okrojone pomidory suszone i jeszcze chwilę podsmażamy. W miseczce łączymy jajka z mlekiem i ubijamy widelcem aby masa była jednolita. Dodajemy trochę soli, curry i papryki słodkiej. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na formie posmarowanej masłem i robimy kilkanaście dziurek widelcem. Obciążamy np. fasolą jaś (surową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st ma 15 minut. Wyjmujemy, wykładamy szpinak z pomidorami, zalewamy masą jajeczną i kruszymy ser feta na wierzch. Wkładamy spowrotem do piekarnika na 45 minut (temp 175-180 st).

🧄SMACZNEGO🧄

Komentarze