Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ta sałatka już dawno skradła moje serce. O ile mamy przeźroczystą szklaną miskę, idealnie nadaje się na imprezę czy święta. Nie jest niskokaloryczna, ale można ją trochę "odchudzić", jeśli użyjemy gęsty jogurt grecki, zamiast majonezu.
SKŁADNIKI:
dla kilku osób
→ 6 jajek ugotowanych na twardo
→ 20 dag ulubionego sera żółtego
→ majonez/ jogurt grecki
→ 2 puszki tuńczyka z oleju
→ cebulka biała
→ natka pietruszki
→ sół, pieprz
→ 4 ogórki kiszone
→ puszka kukurydzy
WYKONANIE:
Obieramy jajka ze skorupek. Delikatnie przecinany białko nożem i wyjmujemy żółtko do miseczki. Tak robimy ze wszystkimi jajkami. Białka jajek, cebulę i ogórki kroimy drobno. Tuńczyki odsączamy z oleju. Tak samo kukurydzę. Ser żółty ścieramy na grubej tarce. Układamy kolejno w szklanej misce. Na samym dole dajemy pokrojone drobno białka.Na nie dajemy cebulę. Solimy i pieprzymy. Potem ogórki kiszone. Kolejno smarujemy majonezem lub jogurtem. Następnie dajemy połowę tuńczyka. Potem pół puszki kukurydzy. Warstwa majonezu/jogurtu, cały starty ser, pozostałą połowę tuńczyka i kukurydzy. Na samą górę dajemy starte na tarce żółtka i dekorujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Każdą warstwę ładnie wyrównujemy.
🥚SMACZNEGO🥚
Komentarze
Prześlij komentarz