Drożdżowe bułeczki pomidorowe
Te bułeczki to jest coś PRZEPYSZNEGO. Po upieczeniu były delikatne i mięciutkie, godzinę poźniej tak samo, a dwie godziny później... już ich nie było 😂. Świetny przepis na ciasto z @wypiekiubeaty, do tego Kitchen Aid jak zwykle dał radę. A Włodek dokończył dzieła. To było wspaniałe śniadanie Walentynkowe, co prawda dopiero koło południa, bo bułeczki robi się ok. 2,5 h! Ale zdecydowanie warto. Na takie wyjątkowe śniadanie we dwoje na przykład. Do bułeczek był hummus ala tzatziki, na który przepis podam w kolejnym poście.
SKŁADNIKI:
na 8 sporych bułeczek:
CIASTO:
→ 15 dag świeżych drożdży
→ 100 ml ciepłego mleka
→ łyżeczka cukru
→ 1 i 2/3 szklanki mąki
→ 1/2 łyżeczka soli
→ łyżeczka suszonej bazylii
→jajko
→ 50 g oleju
NADZIENIE:
→ 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
→ 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
→ 2 czubate łyżki twarogu (u nas serka śmietankowego w kostce)
→ starty lub wyciśnięty ząbek czosnku
→ sól, pieprz
→ łyżeczka suszonej bazylii
→ 20g rozpuszczonego masła
→ starty lub wyciśnięty ząbek czosnku
→ sól, pieprz
→ łyżeczka suszonej bazylii
→ 20g rozpuszczonego masła
WYKONANIE:
Pokruszone drożdże posypujemy cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W misce dajemy mąkę, jajko, olej, jajko, sól i bazyię, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Najlepiej mikserem typu planetarny. Miskę z gotowym ciastem przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 1 h. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat, zagniatamy, przekrawamy na pół. A potem każdą połówkę znowu na pół, tak, aby powstało 8 niedużych kawałków. Składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Każdy kawałek rozwałkowujemy i dajemy łyżeczkę nadzienia na środek. Zwijamy ciasto w rulonik i przecinamy na pół, zostawiając górę nie do końca przeciętą. Zwijamy warkocz- przeplatamy te dwie części, a potem zwijamy na bułeczkę sklejając końcówki. Przykrywamy bułeczki ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na 20 minut. Upieczone smarujemy rozpuszczonym masłem (jeszcze ciepłe).
🍅SMACZNEGO🍅
Komentarze
Prześlij komentarz