Suflet z twarogiem i owocami jagodowymi
Rzadko jadamy takie słodkie śniadania, zwłaszcza zimą i zwłaszcza w weekend. Ale tym razem mieliśmy nadmiarowy serek śmietankowy w lodówce i wypadało go wykorzystać. Suflet wyszedł jak ciasto, pyszny, lekki, nie za bardzo słodki, owocowy. I do tego robi się go bardzo szybko.
SKŁADNIKI:
na formę okrągłą o średnicy ok 22 cm
→ 250 g serka śmietankowego lub serka jak na sernik
→ pół szklanki jogurtu naturalnego greckiego
→ 2 jajka
→ 2 łyżki cukru lub ksylitolu czy erytrytolu
→ 2 łyżki proszku z budyniu waniliowego
→ ok 100 g owoców jagodowych: malin, borówek amerykańskich, jagód, poziomek
WYKONANIE:
Miksujemy razem serek, jogurt, cukier lub inny słodzik, żółtka, proszek budyniowy. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Łączymy ubite na twardo białka z masą twarogową. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy masę. Na wierzch kładziemy owoce. Pieczemy 25 min w 190 st. Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
🫐 SMACZNEGO 🫐
Komentarze
Prześlij komentarz