Zapiekanka z łososiem i ziemniakami

 Kocham łososia. W każdej postaci: surowy w sushi, wędzony w tarcie czy sałatce, pieczony jako danie, w zupie. Ostatnio kupujemy płaty łososia atlantyckiego w Selgrosie i wg mnie są mega smaczne. Zapiekanka do zrobienia oczywiście w 20 minut plus pieczenie 35 min. Prosta i pyszna. Pracownicy w naszym nowym domu też tak twierdzą i teraz chyba nie będą chcieli stąd wychodzić ;) ciepło i pysznie:)!



SKŁADNIKI:

na formę 18x28cm

→ ok 500g świeżego łososia
→ ok 500 g ziemniaków 
→ 3-4 łyżki masła
→ 0,5 l mleka
→ 2 łyżki mąki pszennej
→ ok 1/2 brokuła
→ sól, pieprz, odrobina papryki wędzonej i chili
→ por
→ łyżka kaparów (niekoniecznie)
→ 2 łyżeczki soku z cytryny



WYKONANIE:
Łososia obieramy ze skóry i chwilę gotujemy w mleku. Wyjmujemy, solimy. Mleko zachowujemy na później. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, solimy i gotujemy ok 10 minut. Na maśle podsmażamy pora pokrojonego w półplasterki, doprawiamy przyprawami. Po ok 3-4 minutach dajemy mąkę i dobrze mieszamy. Wlewamy powoli mleko cały czas mieszając, Dajemy różyczki brokuła, kapary i skrapiamy wszystko cytryną. Mieszamy. Smarujemy formę masłem, dajemy kawałki łososia, na to wylewamy masę z porem i brokułem z patelni. Układamy plasterki ziemniaków na zakładkę. Na wierzch dajemy trochę masła. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. Potem włączamy funkcję grilla na jeszcze 10 minut.

🥦SMACZNEGO 🥦

Komentarze