Gnocchi gotowane w mleku

 Gnocchi czy inaczej kopytka :) robiłam wiele razy, gdy trzeba było zrobić szybko obiad dla dzieci, a w domu były tylko ... ziemniaki. Zawsze wolałam kopytka ala gnocchi, bo idealnie nadawały się do sosu pieczarkowego, kurkowego czy np. pomidorowego. Niektórzy wolą kluski leniwe z serem białym, ale ja zawsze wolałam smak słony bardziej niż słodki. Gnocchi świetnie też smakują z gulaszem. Delikatności dodaje im masło, żółtka i gotowanie w mleku. To gotowanie jest lekko frustrujące, bo na mleku robią się kożuchy, które trzeba wyjmować, ale smak jest wart tego zachodu. Przepis dzięki https://krytykakulinarna.com



SKŁADNIKI:

na 4 porcje
→ 1/2 kg ziemniaków
→ 2 żółtka
→ łyżka masła
→ 130g mąki pszennej
→ 1/2 łyżeczki soli i gałki muszkatołowej
→ 1 litr mleka




WYKONANIE:

Obieramy ziemniaki i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy masło, sól i gałkę, ubijamy na puree. Wystudzoną  masę łączymy z mąką i żółtkami i wyrabiamy na gładką masę. Podsypujemy deskę lub stolnicę mąką (dodatkową) i robimy rękami wałeczki o grubości ok 2 cm. Kroimy wałeczki na ok 2cm kluseczki i widelcem robimy w nich wzorek. Gotujemy w dużym garnku mleko, uważamy, żeby nie wykipiało. Do uspokojonego mleka (bez kożuchów) wrzucamy po ok 10 kluseczek. Gotujemy do wypłynięcia czyli ok 2-3 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy je i dajemy na talerz. Podajemy z najprostszym sosem np pieczarkowym: na oleju podsmażamy cebulkę, wsypujemy pokrojone pieczarki, soli i pieprzymy. Smażymy aż pieczarki zwiędną i wlewamy śmietankę 30%. Mieszamy. Podajemy ugotowane kluseczki z gorącym sosem, posypujemy koperkiem.

🥔SMACZNEGO🥔

Komentarze