Krem z buraków
Pisałam już, że uwielbiam BURAKI? Kocham je od zawsze, a to zupę z buraków, czy sałatkę, szubę czy zakwas czy zapiekankę. Wszystko z tym cudownym warzywem jest przepyszne. Nawet sposobów na zupę z buraków jest conajmniej kilka: barszcz klasyczny zabielany z ziemniakami, barszcz ukraiński z fasolą, barszcz czysty, ostry w smaku i niezabielany do krokieta, barszcz czysty podany z puree z ziemniaków z podsmażoną cebulką, czy w końcu krem z buraka. Niezły z niego BURAK ;)
A w sumie buraki są tak popularne głównie w Polsce i wschodniej Europie. Jak mogą żyć np Azjaci bez buraków? Fakt, że mają inne warzywa, których u nas brak. I ten kolor- jedyny- BURACZKOWY :)
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
→ ok. 600g buraków upieczonych/ugotowanych lub gotowych ugotowanych (jeśli nie mamy czasu)
→ 1 litr rosołu
→ cebula mała
→ 2 ząbki czosnku
→ ocet jabłkowy
→ mleko kokosowe
→ majeranek, sos sojowy lub sól, pieprz, tymianek
→ 3 średniej wielkości ziemniaki
→ sok z połowy pomarańczy i starta skórka z wyparzonej pomarańczy
→ pół startego jabłka
→ do podania koperek lub natka pietruszki (co kto lubi)
WYKONANIE:
Gotujemy rosół, taki jak lubimy z mięsem i warzywami lub wege. Smażymy na maśle lub oleju pokrojoną cebulkę i starty czosnek. Dodajemy do rosołu razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i ugotowanymi burakami. Z rosołu wyciągamy ugotowaną kapustę, marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy sok z pomarańczy, starte jabłko i przyprawy. Opcjonalnie można dodać trochę dobrego zakwasu z buraków. Gotujemy jeszcze chwilę. Sprawdzamy smak. Dodajemy mleko kokosowe. Odstawiamy aż trochę zupa ostygnie i miksujemy dokładnie na krem. Ja wyjmuję też wcześniej ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy.
🧄SMACZNEGO 🧄
Komentarze
Prześlij komentarz