ONIGIRAZU czyli genialne japońskie kanapki ryżowe

 Japońskie kanapki ryżowe jedliśmy pierwszy raz jakieś 6 lat temu w Japonii, na Okinawie. Zrobiliśmy sobie wtedy wycieczkę po wysepkach Oceanu Spokojnego Japonii. Niektóre bezludne, na innych trudno było znaleźć coś sensownego do spania, więc spaliśmy w wypożyczonym namiocie, nie zawsze udawało się dogadać inaczej niż na migi. Za to te widoki, cisza, świat podwodny, pływanie z żółwiami, no i jedzenie, to są wspomnienia, które bardzo pielęgnuję. Najczęściej kupowaliśmy rano na śniadanie i na wyprawę na kolejną wyspę - KANAPKI RYŻOWE. Wtedy często z serem żółtym, rybą czy nawet wędliną. Po powrocie zaczęliśmy je robić sami. 



SKŁADNIKI:

na 8 kanapek
→ 200 g ryżu na sushi
→ 2 łyżki octu ryżowego
→ łyżka cukru
→ łyżka sosu sojowego
→ kawałek glona kombu
→ 8 arkuszy nori
→ folia spożywcza
→ sałata lub roszponka
→ wasabi
→ majonez japoński
→ ogórek, papryka lub awokado
→ tykwa lub rzepa marynowana
 łosoś wędzony lub grillowany lub tuńczyk dobrej jakości ze słoika




WYKONANIE:

Ryż zalewamy wodą w garnku i mieszamy, płuczemy i wylewamy wodę. Czynność powtarzamy 3 razy, aż woda będzie delikatnie biała. Zalewamy ryż świeżą wodą ok 300 ml i przykrywamy pokrywką, dodajemy kawałek kombu (uwalnia smak umami) i gotujemy na średnim ogniu aż do wchłonięcia wody. Polecam bardzo garnek do gotowania ryżu (my robimy w nim też bardzo dobry jogurt, a także gotujemy kasze) firmy Xiaomi. Następnie ugotowany ryż zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i zostawiamy na ok 10 min. W międzyczasie mieszamy ocet ryżowy z sosem sojowym i cukrem. Drewnianą łyżką mieszamy je z ryżem i zostawiamy do ostygnięcia. 

Na desce dajemy folię spożywczą - mniej więcej tej wielkości co arkusz nori. Na arkusz zmoczoną ręką nakładamy płaski (ok 1 -2 cm) placek z ryżu. Smarujemy go delikatnie wasabi (chyba, że lubimy bardzo ostre smaki wtedy może być więcej) i dodajemy okrojone w słupki warzywa, kawałek ryby, smarujemy odrobinę japońskim majonezem, na to dajemy kawałek sałaty i drugi placek z ryżu. Wtedy zawijamy całość w arkusz nori, zaczynamy od zawinięcia bocznych rogów, a na końcu zakręcamy górę. Następnie zawijamy w folię. Najlepiej jest skorzystać z takiej okrągłej metalowej obręczy o średnicy ok 10 cm i tam wsadzić naszą kanapkę dla uzyskania idealnie okrągłego kształtu. Kanapki są dobre za kilka godzin, gdy nori zmięknie trochę od zawartości lub najlepsze są na 2 dzień. Oczywiście przechowujemy je w lodówce.

 🍙 SMACZNEGO 🍙

Komentarze