Pałki z kurczaka zapiekane z ciemnym ryżem i warzywami

 To jest zapiekanka, która robi się sama. Jednocześnie wcale nie wychodzi sucha czy niedopieczona. I mamy obiad na 3-4 dni. Warto tylko kupić podudzia z kurczaka z sklepie z ekologicznym mięsem. Można użyć do niej ryż basmati, ja akurat miałam naturalny ryż brązowy i też się sprawdził. Warzywa też mogą być różne- także mrożone, ja użyłam marchewki z groszkiem.



SKŁADNIKI:

→ 6-8 pałek z kurczaka
→ sól,pieprz, słodka papryka czerwona, czosnek mielony, łyżka oleju
→ szklanka ryżu
→ opakowanie marchewki z groszkiem lub innej warzywnej mrożonki
→ 2 szklanki rosołu (może być z kostki eco)
→ łyżka masła na wierzch zapiekanki i łyżka do posmarowania formy



WYKONANIE:

Kurczaka przyprawiamy i odstawiamy (można to zrobić np wieczorem i zamarynowanego kurczaka zostawić na noc w lodówce). Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ryż i mrożonkę, lekko mieszamy. Na wierzch dajemy pałki kurczaka i zalewamy wszystko rosołem. Dodajemy masełko na kurczaka. Pieczemy 1h w 180st w piekarniku.

🍗SMACZNEGO🍗

Komentarze