Wykwintna zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Nie uwierzycie, ale pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam !!! zupę cebulową. Jakoś nigdy do niej przekonania nie miałam. Ale Włodek lubi, więc pokusiłam się ją zrobić i podkręcić smak suszonymi grzybami. Do tego będę miała łuski z cebuli na gotowanie jajek wielkanocnych :)
No i powiem Wam, że warto ugotować tą zupę. Idealna na zimne dni, świetna do podania na uroczystości, przyjęcia. Szczerze polecam.
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
→ ok 10g suszonych borowików
→ szklanka wrzątku
→ 0,5 kg cebuli
→ 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
→ sól, pieprz, tymianek
→ pół szklanki wytrawnego białego wina, chlust whisky
→ litr bulionu
→ bagietka (4 kromki)
→ ok. 60g startego żółtego sera
→ natka pietruszki
WYKONANIE:
Zalewamy grzyby suszone szklanką wrzątku i odstawiamy. Na maśle z oliwą/ olejem smażymy obraną cebulę przekrojoną na pół i pokrojoną w piórka. Dodajemy sól, pieprz i tymianek. Smażymy na małym ogniu często mieszając drewnianą łyżką ok. 25 minut. Po tym czasie zwiększamy ogień i podlewamy cebulę białym winem i whisky. Smażymy parę minut. Gotujemy rosół - może być wywar mięsno-warzywny, u mnie był sam warzywny z dodatkiem ,liścia laurowego, sosu sojowego, pieprzu czarnego, ziela angielskiego i lubczyka. Do cebuli dodać wywar z rosołu i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz wywar z suszonych grzybów z drobno pokrojonymi. grzybami. Chwilę gotować, sprawdzić smak, doprawić ewentualnie solą, pieprzem i tymiankiem. Zupę podawać z kromkami bagietki z masłem i startym serem zapieczonymi w piekarniku na opcji grill ok 3 min (200st).
🧅SMACZNEGO🧅
Komentarze
Prześlij komentarz