Bataty nadziewane szpinakiem i cieciorką
Bataty tak upieczone podałam do krewetek smażonych na maśle z czosnkiem i chili. Był to strzał w 10 i super kompozycja. Oczywiście tak przygotowane bataty mogą być spokojnie osobnym daniem, przekąską lub towarzyszyć rybie, mięsu czy innym potrawom. Wyglądają też zacnie.
SKŁADNIKI:
→ 2 średniej wielkości bataty
→ 150g ugotowanej cieciorki (może być np ze słoika)
→ ząbek czosnku
→ ok 100g świeżego szpinaku
→ 2 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
→ sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka słodka i wędzona, chili
→ feta (jeśli danie ma być wegetariańskie)
→ świeża kolendra do posypania
WYKONANIE:
Bataty umyć i przekroić wzdłuż na pół. Posolić, popieprzyć i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec ok 40 min. W tym czasie na patelni podsmażyć na oleju starty ząbek czosnku z odsączoną cieciorką i przyprawami. Na koniec dodać szpinak aż zwiędnie. Wyjąć upieczone bataty, ostudzić, wyjąć łyżeczką ok 1/2 miąższu i dodać do przygotowanego farszu. Podsmażyć jeszcze ok. 2 minuty. Nadziać nimi bataty, jeśli używamy dodać fetę, Nastawić piekarnik na funkcję grill i 230 st. Zapiec ok 5 minut. Podawać posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Super pasuje np. z krewetkami smażonymi na maśle z czosnkiem i chili oraz natką pietruszki.
🍤 SMACZNEGO 🍤
Komentarze
Prześlij komentarz