Koreańska sałatka ziemniaczana- GAMJA salad

 Jak wiecie uwielbiam konkretne, treściwe śniadania, najlepiej na słono. W tygodniu jadam owsiankę z chią i owocami, więc w weekendy szukam inspiracji na śniadaniowe dania, które można długo celebrować i które dają sytość na długo. Najczęściej białkowo-tłuszczowe, staram się też unikać glutenu. Kocham jajka, więc wszystkie omlety, tortille, zapiekane jajka, jajka sadzone itp przerabiam na bieżąco. Tym razem natrafiłam na przefajnie wyglądające kuleczki z jajek i ziemniaków. Są idealne na takie treściwe śniadanie. Można je nawet zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Jest to jednak dość ryzykowne, bo mogą nie przetrwać do rana ;)



SKŁADNIKI:
→ 300 g starych, mącznych ziemniaków
→ 2 jajka ugotowane na twardo
→ 3 łyżki drobno pokrojonej w kostkę marchewki
→ 3 łyżki ogórka (ze skórką)
→łyżka syropu ryżowego
→3 łyżki majonezu light lub wege
→ sól, pieprz



WYKONANIE:

Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść praską i połączyć z posiekanymi białkami i 1 żółtkiem. Pokrojonego ogórka i marchewkę posolić i odstawić na ok 10 min. Odsączyć i połączyć z ziemniakami. Dodać syrop ryżowy, majonez, sól i pieprz. Ponownie dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kuleczki. Na koniec posypać je starty na tarce lub pokruszonym żółtkiem.

🥔SMACZNEGO🥔

Komentarze