Razowe ciasto bananowe

 Pyszne i zdrowe ciasto bananowe. Nawet dla tych, którzy nie przepadają za bananami, jak ja :) Do podania solo, z jogurtem i syropem klonowym, z konfiturą pomarańczową, z powidłami śliwkowymi, z miodem...Fajny deser, nie za słodki, idealny na podwieczorek dla dzieci i dorosłych dzieci :)



SKŁADNIKI:

→  szklanka mąki orkiszowej
→ 3/4 szklanki mąki razowej
→ 1/2 łyżeczka soli
→ łyżeczka sody
→ 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
→ łyzeczka przyprawy do piernika
→ 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
→ 100g posiekanej czekolady
→ 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
→ 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
→ 1/3 szklanki oliwy/ oleju
→ łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina cukru waniliowego
→ 3 dojrzałe banany



WYKONANIE:

Przygotować formę keksową i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do jednej miski wsypać mąki, cukier, sól. sodę, przyprawę do piernika, cukier, czekoladę i orzechy. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, oliwę, miód/ syrop klonowy, jogurt i wanilię. Dodać rozgniecione widelcem banany (bez skórki :) i wymieszać. Połączyć zawartości obu misek i wlać do formy. Piekarnik nagrzać do 165 st. Piec przez 55 minut. Potem wystudzić i dopiero wyjąć z foremki. Jeść jak wystygnie (po ok. 30 min)

🍌SMACZNEGO🍌

Komentarze