Spaghetti z sosem bolognese wege

 Uwielbiam makarony i spaghetti. Niestety jest to bardzo kaloryczne danie i do tego makaron najczęściej z pszenicy. Zaczęłam więc kombinować- sos bez mięsa, makaron np bezglutenowy lub konjac (niskokaloryczny), zamiast sera kiełki... Pomysłów jest wiele, jednak ten przepis na sos wege powala każdego. 



SKŁADNIKI:

→ 1 marchewka
→ 1 papryka
→ 1/2 cukinii
→ 2 ząbki czosnku
→ ok 250g czerwonej soczewicy
→ 500 ml passaty pomidorowej
→ 2 łyżki płatków drożdżowych
→ 3 łyżki oliwy
→ łyżeczka cukru lub ksylitolu
→ bazylia, oregano, papryka, zioła prowansalskie




→ cebula

WYKONANIE:

Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni z czosnkiem startym na tarce. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę, cukinię i soczewicę (przepłukaną). Doprawić sosem sojowym, ziołami i dusić 10 minut. Warzywa zalać passatą, doprawić cukrem i płatkami drożdżowymi. Dusić jeszcze ok 30 minut. Podawać z makaronem i płatkami drożdżowymi lub parmezanem i ulubionymi kiełkami. 

Komentarze