Tarta oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową
Lubicie ciasteczka oreo? Wiecie, że są wegańskie? A batony amerykańskie Reese's z masłem orzechowym? Jeśli trzy razy odpowiedzieliście TAK, to ciasto jest dla Was. Ostrzegam, jest bardzo słodkie, ale też przepyszne. Zaspokaja potrzebę słodkiego na długo i kawy możecie już nie słodzić ;)
SKŁADNIKI:
→ 350 g ciasteczek oreo
→ ok 230 g masła
→ pół szklanki cukru pudru
→ 350 g masła orzechowego solonego (lub zwykłego i dodajcie trochę soli)
→ 400 ml zimnej śmietanki 30%
→ 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
→ 1 i 1/2 gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Odłożyć ok. 50g ciasteczek na dekorację, a resztę zmiksować z miękkim masłem (70g) na gładką masę. Wyłożyć na spód formy o średnicy ok 25 cm. Masło (160g) utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać masło orzechowe cały czas ubijając (u mnie końcówka do piany KitchenAid). Na koniec dodać 250 ml zimnej śmietany kremówki i ubijać aż będzie konsystencja kremu. Krem wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić na ok 1 h do lodówki.
Zaparzyć 2 łyżeczki kawy w 30 ml wody lub zrobić espresso (30 ml).Zagotować kawę ze 150 ml śmietanki. Odstawić z ognia i dodać do gorącej śmietanki z kawą połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mocno mieszać aż czekolada się całkiem rozpuści. Na tartę wylać polewę, ozdobić pokruszonymi ciasteczkami i wystudzić.
🥜 SMACZNEGO 🥜
Komentarze
Prześlij komentarz