GOŁĄBKI WEGE

 Dawno już obiecałam Wam ten przepis, bo gołąbki wege są po prostu równie pyszne, co te z mięsem. Nawet powiedziałabym, że mają bardziej oryginalny smak jeśli zadbamy o odpowiednie przyprawy. No i moja ulubiona soczewica robi tu robotę :). Polecam, choć jest sporo pracy, ale za to gołąbki można jeść nawet cały tydzień :) Nie znudzą się- obiecuję !



SKŁADNIKI:
→ główka kapusty włoskiej
→ 100g ryżu
→ 50g kaszy bulgur
→ 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
→ cebula
→ 250 g pieczarek
→ 250 ml passaty pomidorowej
→ ponad 1 l rosołu
→ jajko
→ 2 łyżki koperku 
→ sos sojowy, papryka słodka i ostra, kurkuma, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz





WYKONANIE:

Ugotować ryż i kaszę bulgur. Przełożyć do sporej miski. Soczewicę opłukać i zalać szklanką wody, posolić. Przykryć i gotować ok 15 minut. Przekładamy do miski i dodajemy przyprawy: sos sojowy, papryki, kurkuma, sól i pieprz. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i pieczarki do miękkości. Wszystko razem mieszamy w misce razem z 1 jajkiem. Próbujemy czy farsz nam odpowiada, czy trzeba go jeszcze doprawić.

W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kapustę ok 10 minut. Wcześniej wycinamy z niej głąb. Gotujemy wyciętą stroną od dołu. Wyjmujemy, studzimy. Zdejmujemy delikatnie liście.  Z każdego liścia wycinam zgrubienia i nakładam ok 2 łyżek farszu. Składamy boki liścia i zwijamy dość ścisły rulon. 

Duże np ceramiczne naczynie wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i układamy ciasno gołąbki. Gotujemy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, odrobinę cukru. Gotujemy ok 15 minut, a na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Zalewamy sosem gołąbki i przykrywamy je folią aluminiową.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku.

🥬SMACZNEGO🥬

Komentarze