Placki jogurtowe z truskawkami bez tłuszczu
Sezon na truskawki rozpoczęty. A co można z truskawek zrobić? Lemoniadę, konfitury z szampanem (niedługo do kupienia u mnie), dżem z rabarbarem, nalewkę, lemoniadę, tort, drożdżówki z kruszonką, sernik na zimno z galaretką, no i oczywiście ... placuszki jogurtowe smażone bez tłuszczu. Lekkie, delikatne i owocowe.
SKŁADNIKI:
→ 250 ml jogurtu greckiego
→ 2 jajka
→ 2 łyżki masła
→ 2 łyżki cukru ciemnego
→ 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej/migdałowej (200g)
→ łyżeczka sody i proszku do pieczenia
→ szczypta soli
→ kilka truskawek
WYKONANIE:
Wszystkie składniki dobrze miksujemy (oprócz truskawek). Truskawki myjemy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dobrze patelnię teflonową bez tłuszczu. Smażymy małe placki (po 1 łyżce masy na placek). Gdy trochę podrosną kładziemy po 2-3 plasterki truskawek. Obracamy. Smażymy po ok 3 min każdą stronę. Podajemy z cukrem pudrem lub np. syropem klonowym.
🍓SMACZNEGO🍓
Komentarze
Prześlij komentarz