Omlet serowy z kurkami
Takim śniadankiem to nigdy nie pogardzę. Nie dość, że jajka, które uwielbiam, do tego sezon na kurki, a na koniec jeszcze serek topiony. Pyszny i sycący omlet na śniadanie dla 2 osób albo bardzo głodnej jednej osoby. Serek kupiłam wyjątkowo fajny, bo bez laktozy. A jajka oczywiście z wolnego wybiegu.
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
NADZIENIE:
→ 200 g kurek
→ mała szalotka
→ łyżka masła
→ ząbek czosnku
→ sól i pieprz
OMLET:
→ 2 jajka
→ 2 łyżki mleka
→ ser żółty ulubiony do posypania
→ 100g serka topionego
WYKONANIE:
Oddziel białka od żółtek. Zółtka połącz z mlekiem i serkiem topionym, zmiksuj i dopraw solą. Ubij białka na sztywno, dodaj do żółtek i delikatnie wymieszaj. Kurki umyj i osusz. Zrumień szalotkę i czosnek na oleju, dodaj kurki, masło i podsmażaj aż zrobią się miękkie.
Rozpuść masło na patelni, wylej mieszaninę jajeczną na rogrzaną patelnię i gdy zetnie się spód, przełóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut aż zetnie się wierzch. Przełóż na talerze/ talerze, do środka daj nadzienie i posyp trochę ulubionym serem górę. Podawaj gorące.
🥚SMACZNEGO🥚
Komentarze
Prześlij komentarz