Omlet serowy z kurkami

 Takim śniadankiem to nigdy nie pogardzę. Nie dość, że jajka, które uwielbiam, do tego sezon na kurki, a na koniec jeszcze serek topiony. Pyszny i sycący omlet na śniadanie dla 2 osób albo bardzo głodnej jednej osoby. Serek kupiłam wyjątkowo fajny, bo bez laktozy.  A jajka oczywiście z wolnego wybiegu. 



SKŁADNIKI:

dla 2 osób


NADZIENIE:

→ 200 g kurek
→ mała szalotka
→ łyżka masła 
→ ząbek czosnku
→ sól i pieprz

OMLET:

→ 2 jajka
→ 2 łyżki mleka
→ ser żółty ulubiony do posypania
→ 100g serka topionego 



WYKONANIE:
Oddziel białka od żółtek. Zółtka połącz z mlekiem i serkiem topionym, zmiksuj i dopraw solą. Ubij białka na sztywno, dodaj do żółtek i delikatnie wymieszaj. Kurki umyj i osusz. Zrumień szalotkę i czosnek na oleju, dodaj kurki, masło i podsmażaj aż zrobią się miękkie. 

Rozpuść masło na patelni, wylej mieszaninę jajeczną na rogrzaną patelnię i gdy zetnie się spód, przełóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut aż zetnie się wierzch. Przełóż na talerze/ talerze, do środka daj nadzienie i posyp trochę ulubionym serem górę. Podawaj gorące.

🥚SMACZNEGO🥚




Komentarze