Domowe kopytka jak u Mamy→
Kopytka to klasyka polskiej kuchni. Niektórzy jedzą je na słodko, inni z samą bułką tartą, jeszcze inni z gulaszem. Ja najbardziej lubię tą klasyczną wersję z ziemniaków podaną z sosem z kurek albo boczniaków albo innych świeżych grzybów. Ostatecznie mogą być też pieczarki. To takie pyszne, tanie danie, które często robiłam dla moich Dzieci, a teraz czasem w ramach cateringu. Chociaż mojemu Włodziowi też posmakowały ostatnio- więc może częściej będę je robiła :)
SKŁADNIKI:
dla ok 6-8 osób
→ 1kg ziemniaków (najlepiej starych, teraz już są ok)
→ 200g mąki (jaką używamy np pszennej czy owsianej)
→ 1 jajko
→ sól (1 łyżeczka)
na sos: ok 250 g grzybów, ok 250g śmietany lub mleka kokosowego, cebulka i ząbek czosnku, sól/pieprz/kurkuma/papryka słodka
WYKONANIE:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dobrze ubijamy na gładkie puree. Czekamy aż ziemniaki ostygną. Wyrabiamy dobrze z mąką, jajkiem i solą. Bierzemy kawałki ciasta, podsypujemy stolnicę (albo inną powierzchnię) mąką i turlamy wąskie na ok 2 cm wałeczki. Wałeczki kroimy na ukos na ok 2 cm części. Gotujemy wodę w sporym garnku, dodajemy odrobinę oliwy i soli. Wrzucamy po ok. 10 szt. kopytek na gotującą się wodę, wyjmujemy je durszlakiem gdy wypłyną na wierzch. Można dodać do ugotowanych już klusek odrobinę masła, by się nie sklejały.
Sos: na oleju/ maśle smażymy na złoto pokrojoną w kostkę cebulę i starty ząbek czosnku, dodajemy po chwili pokrojone grzyby i przyprawy. Smażymy kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Zabielamy śmietaną. Można posypać startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz