Dutch baby ze śliwkami

 Dutch baby to taki gruuuby naleśnik pieczony, a nie smażony. Na nim najlepiej sprawdzą się sezonowe owoce: jagody, maliny, truskawki, śliwki czy gruszka. Wystarczą praktycznie jajka, masło, mleko i przepyszne, słodkie śniadanko (bez dodatku cukru) gotowe. My akurat posypaliśmy trochę cukrem pudrem, bo śliwki były dość kwaśne. 



SKŁADNIKI:

dla 2-4 osób

→ 3 jajka
→ 1/2 szklanki mleka
→ 1/2 szklanki mąki (obojętnie jakiej)
→ 4 łyżki masła
→ łyżeczka cukru waniliowego
→ szczypta soli
→ kilka śliwek
→ po podania cukier puder (jeśli ktoś chce bardziej słodki naleśnik)



WYKONANIE:

Wyjmujemy z lodówki składniki 1-2 h wcześniej. Do blendera kielichowego lub innego dać jajka, mąkę, mleko, cukier waniliowy i sól. Zmiksować krótko. Rozpuścić na patelni lub w naczyniu żaroodpornym (w której będziemy zapiekać naleśnik) 2 łyżki masła. Wlać masę z blendera. Piec w 220 st 20 minut. Wyjąć z piekarnika i  polać 2 łyżkami roztopionego masła.

🥚 SMACZNEGO 🥚

Komentarze