Jajka po turecku z jogurtem greckim :)
Jak wiecie uwielbiam jajka na śniadanie, zwłaszcza takie niespieszne weekendowe :). Te jajeczka są nie tylko pyszne (wylizałam cały talerz, wstyd się przyznać), ale też wyglądają pięknie na talerzu. Także można przygotować takie śniadanie niespodziankę dla bliskiej osoby i na pewno będzie docenione.
SKŁADNIKI:
dla 2 głodnych osób
→ 4 jajka od szczęśliwej kurki
→ 10 łyżek jogurtu greckiego
→ 2 łyżeczki soku z cytryny
→ łyżka octu
→ ząbek czosnku
→ sól
→ 4 łyżki masła
→ łyżka oliwy z oliwek
→ odrobina płatków chili albo ostrej papryki
→ 2 łyżki koperku
→ grzanki lub podpieczone pieczywo do podania (koniecznie, bo można moczyć w pysznym sosiku)
WYKONANIE:
Jogurt wymieszaj z solą i startym lub wyciśniętym ząbkiem czosnku. W garnku zagotuj wodę. Przygotuj małe sitko (jak co cukru pudru) i miseczkę do każdego jajka. Wybijaj jajko na sitko, daj mu trochę odcieknąć (białku) i wkładaj do miseczki. Do każdego jajka dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Do gotującej si wody wlej ocet. Wsadzaj do niej delikatnie po 1 jajku i gotuj 2-3 minuty. Wyciągaj cedzakiem.
Na patelni rozpuść masło i do rozpuszczonego dodaj chili i oliwę- wymieszaj. Zestaw z ognia. Na talerze daj jogurt z czosnkiem, połóż na nim jajka i polej masłem z oliwą i chili. Posyp koperkiem. Podajemy z grzankami.
🥚SMACZNEGO🥚
Komentarze
Prześlij komentarz