Dietetyczne ciasto z dynią bez cukru
To ciasto fenomen ;) bez cukru a słodkie, bez mąki, a nie rozlatuje się, bez masła, a jest zwarte i mokre. Można go polać gorzką czekoladą tak, jak my zrobiliśmy, albo podać bez polewy. Orzechy w środku nadają smaku i chrupkości, a suszona żurawina słodyczy.
SKŁADNIKI:
na foremkę keksową
→ szklanka płatków owsianych
→ szklanka puree dyniowego
→ 2 łyżki mąki razowej
→ 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
→ 2 jajka
→ 3 łyżki jogurtu naturalnego
→ 2 łyżki masła
→ 4 łyżki mleka
→ 70 g suszonej żurawiny, kandyzowana skórka z pomarańczy - łyżka lub starta skórka z umytej i sparzonej pomarańczy
→ 50 g orzechów włoskich
→ 1/3 szklanki ksylitolu (naturalny cukier brzozowy)
→ łyżeczka sody
→ łyżeczka ekstraktu waniliowego
→ łyżeczka cynamonu
→ pół tabliczki gorzkiej czekolady na polewę
WYKONANIE:
Pieczemy pół małej dyni hokkaido (30 min w 180st). Miksujemy upieczoną dynię na puree. Mieszamy wystudzone puree z płatkami owsianymi i jajkami. Odstawiamy na 15 min i dodajemy jogurt, mleko, masło, mąkę, siemię lniane, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Dodajemy żurawinę, startą skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy, sodę, cynamon i ksylitol. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 min w 180 st. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 3-4 łyżki wody. Polewamy ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Można jeść :), ale jeszcze lepsze je na drugi dzień (koniecznie wkładamy na noc do lodówki).
Komentarze
Prześlij komentarz