Najsmaczniejsza lasagne wege ever :)

 Lubię jeść dobrą lasagne, ale nie lubię jej robić. Zwłaszcza tą bez mięsa przygotowuje się bardzo długo. Ale warto, zwłaszcza, że jak zrobimy ją w sporej brytfance, to wystarczy dla 4 osobowej rodziny na obiad na 2 dni. A powiem Wam w sekrecie, że na 2 dzień jest jeszcze lepsza 😋. 



SKŁADNIKI: 

Ok 8 kawałków (kwadratów) lasagne

→ 9 płatów lasagne (najlepiej kupić makaron włoski lasagne) 

→ ok 40 dag dyni np piżmowej

→ cebula, 3 ząbki czosnku

→ śmietana 0,5 l

→ parmezan ok 20 dag

→ ok 20 dag grzybów świeżych lub suszonych

→ 3 garści szpinaku (ok 150 g)

→ pomidorki koktajlowe- kilka sztuk

→ tarta mozarella ok 20 dag

→ duża marchew 

→ fasolka biała np czarne oczko ugotowana (ok 40 dag)

→ puszka pomidorów pokrojonych

→ ok 100 ml wina czerwonego wytrawnego

→ bakłażan

→ sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylia, papryka słodka, liść laurowy



WYKONANIE: 

Dynię i bakłażan pieczemy w 180st polaną lekko oliwą i posoloną (kroimy wcześniej dynię na kawałki, a bakłażana kroimy wzdłuż na pól i lekko nacinamy środek na ukos). 

Gotujemy dwa sosy: warzywne ragout i biały z grzybami na głębokich patelniach. Warzywny: smażymy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy startą marchew, pomidory w puszce, fasolę i wino. Przyprawiamy solą, pieprzem lub chili, rozmarynem, dodajemy liść laurowy, bazylię i słodką paprykę. Dusimy ok 30 min, często mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego, upieczonego bakłażana (bez skóry). Dusimy jeszcze ok 10 min. 

Gotujemy drugi - biały sos: namocz grzyby wcześniej ok 30 min. Podsmaż 2 ząbki czosnki na oleju drobno pokrojone, wrzuć odsączone i pokrojone grzyby. Smaż kilka minut na dużej mocy, potem wlej wodę spod grzybów i duś ok 20 min. Przyprawiamy tymiankiem, papryką słodką i solą, pieprzem. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy moc palnika i dusimy ok 10 min. Na koniec wsypujemy starty parmezan i mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Do przygotowanej brytfanki do zapiekania wkładamy warstwami: warzywne ragout (ok 2 chochle), 2 łyżki białego sosu, ok 1/4 upieczonej dyni (kawałki) i garść świeżego szpinaki. Na to dajemy surowe płaty lasagne i czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na wierzchu dajemy startą mozarellę i przekrojone na pół  pomidorki koktajlowe. Zapiekamy 45 min bez przykrycia. 

SMACZNEGO 

Komentarze