Zapiekane bakłażany caprese
Miałam w lodówce dwa już 2 tygodniowe bakłażany, które zaczynały się psuć. Nie miałam pomysłu co z nimi zrobić na szybko? I nagle olśnienie: mam w lodówce mozarellę, pomidora i czosnek. To jest wszystko co potrzebujecie do zrobienia tego naprawdę fajnego dania wege.
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
→ 1 bakłażan
→ kulka mozarelli ok 20 dag
→ ząbek czosnku
→ sól, pieprz, oregano
→ oliwa
→ duży pomidor
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 210 st. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i ostrym nożem nakrawamy miąższ w kratkę lub na ukos. Solimy, pieprzymy, polewamy delikatnie oliwą. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Wyjmujemy i nacieramy startym ząbkiem czosnku. Następnie dajemy na wierzch na zmianę plaster mozarelli, plaster pomidora, solimy, pieprzymy (ja dałam ostrą paprykę/ chili) i suszone oregano, oliwę. Wstawiamy do piekarnika do 210 st na 12 minut. Podajemy posypane świeżą bazylią.
🍆 SMACZNEGO 🍆
Komentarze
Prześlij komentarz