Brownie z fasoli bez cukru
Jak ktoś nie wie, to nie zgadnie co jest z środku :) A to ciasto bazuje na czerwonej fasoli i bananach. Jest wilgotne i słodkie jak na brownie przystało, sprawdza się więc dla osób, które unikają cukru i mąki. Słodycz i cukier często jest zastępowana daktylami. Dodajemy je zarówno do ciast, jak i do słodkich kremów typu nutella czy krem słony karmel. Jedna rzecz, którą zawsze z daktylami trzeba zrobić, to wcześniej namoczyć je na ok. 15 min w gorącej wodzie. To ułatwia ich zmiksowanie na gładką masę.
SKŁADNIKI:
na okrągłą formę ok. 24 cm
→ 2 puszki czerwonej fasoli lub 800g ugotowanej
→ 10 daktyli (bez pestek)
→ 5 łyżek kakao
→ 1 łyżka miodu, 4 łyżki syropu klonowego
→ łyżeczka proszku do pieczenia
→ 4 jajka
→ 3 łyżki oleju kokosowego
→ 2 dojrzałe banany
→ 10 suszonych śliwek
→ na polewę (opcjonalnie) 100g czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki mleka roślinnego np migdałowego, 4 daktyle lub suszone śliwki do ozdoby
WYKONANIE:
Fasolę odsączyć z płynu i przepłukać wodą, odsączyć. Daktyle zalać gorącą wodą na ok. 15 min i odsączyć. Zmiksować w blenderze fasolę, daktyle, kakao, miód, syrop klonowy i proszek do pieczenia. Dodać jajka, olej kokosowy i 2 dojrzałe banany i znowu zmiksować. Na koniec dodać pokrojone suszone śliwki i wymieszać. Przelać masę do formy i piec ok 40 min w 170 st. Ciasto wystudzić. Jeśli używamy polewy, to najlepiej w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem. Polewamy ciasto i dekorujemy.
🍌 SMACZNEGO 🍌
Komentarze
Prześlij komentarz