Drożdżowe ciasto wełniane bez cukru
W tym tytule jest odrobina nieprawdy, bo do drożdży trzeba dodać łyżeczkę cukru, ale jest to tak niewielka ilość na całe, duże ciasto, że praktycznie jest ono bez cukru. A do tego prezentuje się rewelacyjnie, dlatego stało się hitem internetu. Sama nazwa podpowiada, że wygląda ono jak motek wełny. Do tego w środku mamy pyszne jagody (zwane w Małopolsce borówkami). Teraz najlepiej je kupić mrożone, w sezonie letnim oczywiście polecam świeże. I nie zastępujcie ich borówką amerykańską, bo ta zupełnie inaczej się nam upiecze i nie stworzy takiej masy, jak w przypadku jagód.
SKŁADNIKI:
okrągła tortownica o średnicy ok. 24 cm
→ 80 ml letniego mleka (ok 1/3 szklanki)
→ 25 g świeżych drożdży
→ 325 g mąki pszennej
→ 2 łyżki ksylitolu
→ 100g śmietany kremówki 30%
→ 1 jajko
→ 100g jagód + łyżka ksylitolu
→ łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Kubek z drożdżami przykryj i odstaw na lok. 20 min. W tym czasie lekko podgrzej śmietanę. Do miski dodaj mąkę, 2 łyżki ksylitolu, kremówkę i jajko. Dodaj rozczyn z drożdżami i wyrób ciasto (u nas mikserem Kitchenaid). Odstaw miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką. Krótko zagnieć i podziel i na 6 części. Każdy kawałek rozwałkuj na placuszek ok. 20 cm. Od połowy ponacinaj placuszek na wąskie paski. Na część nienaciętą daj łyżkę jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną i ksylitolem. Delikatnie zwiń w rulon zaczynając od strony z jagodami. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zwinięte w rulony kawałki ciasta układaj po obwodzie tortownicy. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 h. Posmaruj ciasto delikatnie mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 min.
🫐 SMACZNEGO 🫐
Komentarze
Prześlij komentarz