Grecka moussaka wege i fit
W Grecji to typowa i bardzo popularna zapiekanka, tak jak lasagne we Włoszech. W oryginalnej wersji jest jednak z mięsem, a do tego bardzo tłusta, bo na wierzchu jest beszamel. A beszamel wiadomo- to masło i mąka z mlekiem. Postanowiłam więc zrobić "odchudzoną" wersję musaki, do tego bez mięsa. Wyszło dobrze, choć następnym razem jeszcze bardziej na ostro ją przyprawię, bo okazuje się, że ziemniaki, cukinia i bakłażan dosłownie je chłoną. Zaletą zapiekanki jest też to, że jest świetna na 2 czy 3 dzień, nawet może lepsza niż w pierwszy, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a warstwy stężeją.
SKŁADNIKI:
kilkanaście porcji
→ ok. 600-800 g ziemniaków
→ 1 spory bakłażan
→ 1 cukinia
→ cebula
→ 2 ząbki czosnku
→ szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy
→ ok 1/2 l passaty pomidorowej
→ gęsty jogurt 200g
→ 2 jajka
→ natka pietruszki- łyżka
→ cynamon, oregano, tymianek, kmin rzymski (po ok. łyżeczce), sól (2 łyżeczki), pieprz/chili, liść laurowy, kurkuma, słodka papryka
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki, gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 miknut od zagotowania wody. Cedzimy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę pokrojoną drobno, wyciśnięty czosnek, dodajemy wypłukaną soczewicę i szklankę wody. Doprawiamy, dodajemy passatę lub puszkę pomidorów lub świeże pomidory (4-5 szt.). Gotujemy aż soczewica wchłonie cały płyn, czasem mieszając. Posypujemy natką pietruszki.
Cukinię i bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na plastry. Smażymy, najlepiej na patelni grillowej na małej ilości tłuszczu, aż się zarumienią.
Jogurt z jajkami ubijamy widelcem na jednolitą masę.
W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki (można je posypać pieprzem czy chili), cukinię- ja posypałam oregano i ziołami prowansalskimi, soczewicę i bakłażana (posypałam jeszcze słodką papryką). Polewamy jogurtem z jajkami.
Zapiekamy w 180 st 30 min
Komentarze
Prześlij komentarz