Japońskie mega placki OKONOMIYAKI

 To było pierwsze danie, które zjedliśmy w Tokio. Zachwyciło nas, bo nigdy wcześniej takiego placka nie jedliśmy. Dopiero później dowiedzieliśmy się, że to japoński street food pochodzący z Osaki, nazwany japońską pizzą. Bazą jest zawsze kapusta biała lub pekińska, a w środku dashi, jajka, mąka ryżowa i albo mięso np. boczek, albo suszone krewetki i kalmary. My zawsze robimy okonomiyaki z kalmarami i suszonymi krewetkami. Wykończeniem tego dania są zawsze suszone, cieniutkie płatki tuńczyka czyli katsuobushi, które cudownie falują na gorącym placku. Danie głębokie w smaku, treściwe i przepyszne.



SKŁADNIKI:

dla kilku osób
→ szklanka mąki pszennej
→ 2 łyżki mąki ryżowej
→1 łyżeczka soli
→1 łyżeczka cukru
→ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
→3/4 szklanki dashi (można kupić gotowy) rozpuszczonego w wodzie
→ 4 jajka
→ 1 kapusta pekińska
→ olej
→ sos hoisin- słodki sos na bazie sfermentowanej soi
→ japoński majonez
→ bonito- suszone płatki tuńczyka
→ paski glonu nori
→ szczypior
→ pół szklanki suszonych krewetek (my zawsze kupujemy je na azjatyckim targowisku na Bakalarskiej)
→ 1 kalmar pokrojony na drobno



WYKONANIE:

Połącz i zmiksuj mąki z przyprawami i dashi. Włóż do lodówki. Pokrój bardzo drobno kapustę, namocz w gorącej wodzie suszone krewetki i pokrój kalmara. Wyjmij po ok 30 in ciasto z lodówki i dodaj jajka, kapustę i krewetki i kalmary. Dobrze wymieszaj. Rozgrzej na dużej patelni olej i wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Smaż po jednym placku o średnicy przynajmniej 10 cm i grubości ok 1-2 cm. Po paru minutach posmaruj placek łyżeczką sosu hoisin i przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj stroną z sosem hoisin do góry. Udekoruj placek japońskim majonezem i płatkami tuńczyka, drobno pokrojonym szczypiorem. Podawaj od razu.

🍤 SMACZNEGO 🍤


Komentarze