Muffinki dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi
Nie ma prostszego ciasta niż muffinki. Nawet piany nie trzeba ubijać, wystarczy wymieszać suche i mokre składniki. Tu więc liczą się proporcje, bo właściwie nic innego nie może nam się popsuć. Jeśli chcecie zachęcić swoje dzieci do gotowania i pieczenia- ten przepis na pewno im wyjdzie.
SKŁADNIKI:
12 szt. muffinków
→ 300g upieczonej dyni np hokkaido
→ pomarańcza
→ 100 ml mleka
→ 100 g masła
→ 2 jajka
→ 250 g mąki
→ szcypta soli
→ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
→ 150 g cukru
→ budyń śmietankowy
→ pół słoiczka powideł
WYKONANIE:
Upiec dynię w 180 st 30 min. Dynię zmiksowac z mlekiem i sokiem z pomarańczy. Masło roztopić w garnku, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać z musem dyniowym. W drugiej misce dać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. cukier i proszek budyniowy. Wymieszać, do suchych składników dodać mokre i dobrze, delikatnie wymieszać. Nałożyć porcje do papilotek do formy na muffinki. Na wierzch każdej muffinki dać łyżeczkę powideł. Wykałaczką zrobić "ósemkę" z powideł. Upiec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
🎃 SMACZNEGO 🎃
Komentarze
Prześlij komentarz