Soczewiaki z pieczarkami

 Nie wszystkie wege kotlety mi smakują, te z buraków np średnio, z fasoli też niekoniecznie. Ale te z soczewicy i pieczarek mają wyraźny smak i nie są mdłe. Polecam do nich sałatkę np z sałaty, pomidorów i sosu winegret oraz ziemniaki puree. Można też dać odrobinę sosu np grzybowego czy chutneyu- polecam robiony przeze mnie chutney mango. Ja akurat podałam je z jogurtem bałkańskim z odrobiną startego czosnku. 

SKŁADNIKI: 

Na ok. 10 szt. 

→ Szklanka czerwonej soczewicy

→ 250 g mini pieczarek (fajniej się je kroi i lepiej miksuje)

→ 2 ząbki czosnku, cebula

→ 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

→ Jajko, 3 łyżki bułki tartej (lub tyle żeby dobrze się lepiły)

→ Przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, kurkumy, oregano, chili do smaku, sól i pieprz



WYKONANIE: 

Podsmażamy na oleju starty czosnek i pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy aż puszczą wodę i lekko się podsmażą na złoto. Gotujemy przepłukaną soczewicę  w 1,5 szklance wody na małym ogniu, do momentu aż wchłonie wodę i zacznie się rozpadać. Można ją lekko posolić i czasem mieszać. Dodać przyprawy, natkę i zmiksować razem soczewicę z usmażonymi pieczarkami z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko i bułkę tartą. Formować kotlety i smażyć je z obu stron np na oleju rzepakowym. 

SMACZNEGO 

Komentarze