Szarlotka orzechowa bezglutenowa, bez cukru

 Jeśli nie chcesz używać mąki pszennej, polecam zmielenie płatków owsianych bezglutenowych lub mąkę owsianą lub orkiszową. Zamiast cukru można dodać ksylitol (naturalny cukier brzozowy) lub erytrytol. Generalnie większość odmian jabłek (oprócz szarej renety i antonówek) po ugotowaniu jest słodka i nie wymaga dodawania cukru.W tej szarlotce mamy jeszcze zmielone orzechy włoskie i migdały, które wzbogacają smak ciasta. Zdrowe i pyszne.



SKŁADNIKI:

na formę o średnicy ok 23 cm

→ 100 g mąki owsianej bezglutenowej
→ 75 g zmielonych orzechów włoskich i 50g całych, grubo posiekanych orzechów
→ 50g zmielonych migdałów
→ 50 g mąki ryżowej
→ łyżeczka proszku do pieczenia
→ 3 łyżki ksylitolu
→50g oleju kokosowego 
→ 2 łyżki wiórków kokosowych
→ 1,5 kg jabłek (słodka odmiana)
→ łyżeczka mielonego cynamonu



WYKONANIE:

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz jabłek i wiórków kokosowych) wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Wyrabiać można ręcznie lub mikserem planetarnym. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki,  wykrawamy gniazda nasienne i gotujemy aż się rozpadną lekko (ok 25 minut) na małym ogniu. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Jeśli mamy bardzo kwaśne jabłka można doda np łyżkę ksylitolu. Do formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia dajemy połowę ciasta- rękami je ładnie wyrównujemy. Na ciasto wykładamy ugotowane jabłka, które przykrywamy drugą połową ciasta, do której dodajemy wiórki kokosowe. Pieczemy w 180 st. 35 min. Studzimy, można udekorować np połówkami orzechów czy płatkami migdałowymi.

🍎 SMACZNEGO 🍎

Komentarze