Mango sticky rice
To najbardziej popularny deser w Tajlandii i Wietnamie. Jadłam go pierwszy raz na wyspie Koh Lanta, uroczej, z przepięknymi plażami. Chociaż deser był sprzedawany w woreczkach foliowych, był przepyszny. Zrobienie go w Polsce też jest możliwe, tylko potrzebujemy sweet sticky rice (specjalny tajski lub wietnamski słodki, klejący ryż do deserów).
SKŁADNIKI:
Dla 4-5 osób
→ Szklanka ryżu sweet sticky rice
→ Puszka mleka kokosowego (płynnego, wystarczy 10% kokosa)
→ Pół szklanki cukru lub ksylitolu
→ Słodka mąka ryżowa
→ Dojrzałe mango
→ Sezam biały
WYKONANIE:
Ryż (szklanka) płuczemy dokladnie w zimnej wodzie. Płuczemy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie namaczamy wypłukany ryż w wodzie na przynajmniej 2h albo nawet całą noc. Gotujemy na parze ok. 15 min. Puszkę mleka kokosowego 400 g (płynnego) gotujemy z 1/2 szklanki cukru, do momentu jak rozpuści się cukier.
Ugotowany ryż zalewamy 2/3 ugotowanego mleka z cukrem. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i wchłonięcia mleka kokosowego. Przykryć wilgotną ściereczką, aby ryż nam nie obsychał.
1/3 mleka kokosowego mieszamy z 1 łyżką mąki ryżowej (słodkiej). Rozpuszczamy najpierw mąkę w 2 łyżkach zimnej wody, potem wlewamy do mleka. Chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje. Podajemy ryż polany sosem z mleka kokosowego, posypujemy białym sezamem, obok układamy plastry świeżego, dojrzałego mango.
🥭 SMACZNEGO 🥭
Komentarze
Prześlij komentarz