Mango sticky rice

 To najbardziej popularny deser w Tajlandii i Wietnamie. Jadłam go pierwszy raz na wyspie Koh Lanta, uroczej, z przepięknymi plażami. Chociaż deser był sprzedawany w woreczkach foliowych, był przepyszny. Zrobienie go w Polsce też jest możliwe, tylko potrzebujemy sweet sticky rice (specjalny tajski lub wietnamski słodki, klejący ryż do deserów). 



SKŁADNIKI:
Dla 4-5 osób

→ Szklanka ryżu sweet sticky rice

→ Puszka mleka kokosowego (płynnego, wystarczy 10% kokosa)

→ Pół szklanki cukru lub ksylitolu

→ Słodka mąka ryżowa

→ Dojrzałe mango

→ Sezam biały




WYKONANIE: 

 Ryż (szklanka) płuczemy dokladnie w zimnej wodzie. Płuczemy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie namaczamy wypłukany ryż w wodzie na przynajmniej 2h albo nawet całą noc. Gotujemy na parze ok. 15 min. Puszkę mleka kokosowego 400 g (płynnego) gotujemy z 1/2 szklanki cukru, do momentu jak rozpuści się cukier. 

Ugotowany ryż zalewamy 2/3 ugotowanego mleka z cukrem. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i wchłonięcia mleka kokosowego. Przykryć wilgotną ściereczką, aby ryż nam nie obsychał. 

1/3 mleka kokosowego mieszamy z 1 łyżką mąki ryżowej (słodkiej). Rozpuszczamy najpierw mąkę w 2 łyżkach zimnej wody, potem wlewamy do mleka. Chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje. Podajemy ryż polany sosem z mleka kokosowego, posypujemy białym sezamem, obok układamy plastry świeżego, dojrzałego mango. 

🥭 SMACZNEGO 🥭


Komentarze