Wege kebab z piekarnika
Kto ma ochotę na zapiekankę kebab? Jest super zimową porą, bo jest mega pożywna i bardzo smaczna nawet na 2 czy 3 dzień po zrobieniu. Najdłużej przygotowuje się do niej frytki, ale na nie też mam ekstra patent. Zapiekamy ją w formie keksowej. Młodzież będzie zachwycona 😁
SKŁADNIKI:
Dla 6-8 osób
→ 4-5 sporych ziemniaków
→Mięso wege kebab (do kupienia w Biedronce lub Lidlu)
→ cebula
→ Kilka pieczarek
→ pół puszki drobnej, białej fasolki (lub ugotowanej przez nas)
→5-6 pomidorków koktajlowych
→ 1/3 ogórka
→ 1/3 sałaty lodowej
→ 15 dag startego żółtego sera lub sera mozarella do zapiekanek
→ 2 łyżeczki przyprawy gyros, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
WYKONANIE:
Obieramy ziemniaki i kroimy je na frytki (ok 1 cm kawałki). Wkładamy na ok 10 min do zimnej wody. W tym czasie smażymy cebulę, potem mięso z przyprawami i pieczarki w plastrach. Mieszamy z odcedzoną fasolką.
Odcedzamy frytki, zalewamy gorącą wodą z łyżeczką soli i łyżką cukru/ksylitolu. Gotujemy na niskiej mocy ok 10 minut. Odcedzamy, suszymy. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy i smażymy frytki ok 20 min. Formę keksową smarujemy olejem, układamy frytki, mięso z pieczarkami, na to dajemy ogórki w plastrach, sałatę i przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy startym serem i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy z sosem z 6 łyżek ketchupu wymieszanego z 3 łyżkami majonezu lub jogurtu greckiego.
🍟 SMACZNEGO 🍟
Komentarze
Prześlij komentarz