Wege kebab z piekarnika

 Kto ma ochotę na zapiekankę kebab? Jest super zimową porą, bo jest mega pożywna i bardzo smaczna nawet na 2 czy 3 dzień po zrobieniu. Najdłużej przygotowuje się do niej frytki, ale na nie też mam ekstra patent. Zapiekamy ją w formie keksowej. Młodzież będzie zachwycona 😁



SKŁADNIKI: 

Dla 6-8 osób

→ 4-5 sporych ziemniaków

→Mięso wege kebab (do kupienia w Biedronce lub Lidlu)

→ cebula

→ Kilka pieczarek

→ pół puszki drobnej, białej fasolki (lub ugotowanej przez nas)

→5-6 pomidorków koktajlowych

→ 1/3 ogórka

→ 1/3 sałaty lodowej

→ 15 dag startego żółtego sera lub sera mozarella do zapiekanek

→ 2 łyżeczki przyprawy gyros, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma




WYKONANIE: 

Obieramy ziemniaki i kroimy je na frytki (ok 1 cm kawałki). Wkładamy na ok 10 min do zimnej wody. W tym czasie smażymy cebulę, potem mięso z przyprawami i pieczarki w plastrach. Mieszamy z odcedzoną fasolką. 

Odcedzamy frytki, zalewamy gorącą wodą z łyżeczką soli i łyżką cukru/ksylitolu. Gotujemy na niskiej mocy ok 10 minut. Odcedzamy, suszymy. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy i smażymy frytki ok 20 min. Formę keksową smarujemy olejem, układamy frytki, mięso z pieczarkami, na to dajemy ogórki w plastrach, sałatę i przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy startym serem i zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy z sosem z 6 łyżek ketchupu wymieszanego z 3 łyżkami majonezu lub jogurtu greckiego. 

 🍟 SMACZNEGO 🍟

Komentarze