Zapiekanka gyros wege
Mega prosta i szybka zapiekanka. A do tego pyszna. Może być w wersji mięsnej, może być w wersji wege. Może być w wersji „na bogato” i kalorycznie, może być w wersji bardziej fit. Poniżej podaję Wam opcje do wyboru.
SKŁADNIKI:
W formie do zapiekanka ok 20 cm x 30 cm (dla 6-8 osób)
→ ok 200 g ryżu (zwykły), mogą być też 2 torebki
→ ok. 150-200 g mięsa wege mielonego (np z Lidla) lub mielonego mięsa
→ duża cebula czerwona
→ czerwona papryka
→ 2 ogórki kiszone
→ mała puszka kukurydzy
→ łyżka przyprawy gyros
→ 150-200 g startej mozarelli lub sera żółtego
→ pół szklanki ketchupu (najlepiej domowego), pół szklanki majonezu lub jogurtu greckiego
WYKONANIE:
Gotujemy ryż. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i „mięso” wymieszane z przyprawą gyros. Paprykę kroimy na kosteczkę, ogórki na plastry, kukurydzę odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Mieszamy jogurt/majonez z ketchupem. W wysmarowanej masłem lub oliwą formie układamy warstwowo: ryż, 1/3 sosu i 1/3 sera. Dalej mięso z cebulką, 1/3 sosi u 1/3 sera. Następnie papryka, kukurydza, ogórek i ostatnia wartswa 1/3 sosu i ser. Zapiekamy w 180 st ok 30 min.
🌽 SMACZNEGO 🌽
Komentarze
Prześlij komentarz