Zapiekanka gyros wege

 Mega prosta i szybka zapiekanka. A do tego pyszna. Może być w wersji mięsnej, może być w wersji wege. Może być w wersji „na bogato” i kalorycznie, może być w wersji bardziej fit. Poniżej podaję Wam opcje do wyboru. 



SKŁADNIKI: 

W formie do zapiekanka ok 20 cm x  30 cm (dla 6-8 osób)

→ ok 200 g ryżu (zwykły), mogą być też 2 torebki

→ ok. 150-200 g mięsa wege mielonego (np z Lidla) lub mielonego mięsa

→ duża cebula czerwona

→ czerwona papryka

→ 2 ogórki kiszone

→ mała puszka kukurydzy

→ łyżka przyprawy gyros

→ 150-200 g startej mozarelli lub sera żółtego

→ pół szklanki ketchupu (najlepiej domowego), pół szklanki majonezu lub jogurtu greckiego




WYKONANIE: 

Gotujemy ryż. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i „mięso” wymieszane z przyprawą gyros. Paprykę kroimy na kosteczkę, ogórki na plastry, kukurydzę odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Mieszamy jogurt/majonez z ketchupem. W wysmarowanej masłem lub oliwą formie układamy warstwowo: ryż, 1/3 sosu i 1/3 sera. Dalej mięso z cebulką, 1/3 sosi u 1/3 sera. Następnie papryka, kukurydza, ogórek i ostatnia wartswa 1/3 sosu i ser. Zapiekamy w 180 st ok 30 min. 

🌽 SMACZNEGO 🌽


Komentarze