Ciasto marchewkowe fit bezglutenowe, bez cukru

 To ciasto robiliśmy eksperymetalnie pod kątem warsztatów kulinarnych CIASTA FIT od święta. I okazało się hitem, który zagości u nas i naszych  Klientów, którzy unikają cukru na święta Bożego Narodzenia. Zamiast świeżego ananasa można do niego dodać dyni, ale wg mnie ananas lepiej podkręca smak.



SKŁADNIKI:

okrągła forma o średnicy 21 cm

→ 200 g marchewki
→ 100 g świeżego ananasa
→ 100 g mąki ryżowej
→ 50 g mąki ziemniaczanej
→ 50 g mielonych migdałów
→ łyżeczka cynamonu
→ łyżeczka sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
→ 1/2 łyżeczi soli
→ 50 g orzechów nerkowca
→ 50 g wiórków kokosowych
→ 3 jaja
→ 125 ml syropu klonowego
→ 125 ml oleju kokosowego

MASA:

→ 125 g serka Philadelphia zmiksować z 2 łyżkami syropu klonowego


WYKONANIE:

Marchewki zetrzeć na tarce z drobnym i oczkami. Ananas zmiksować na papkę. Wymieszać marchew z ananasem i 1 jajkiem i zostawić z boku. W drugiej misce wymieszać mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, migdały, sól, orzechy i wiórki kokosowe. 

2 jajka ubić na pianę- ubijać ok. 5 minut. Następnie cienkim strumieniem lać do nich syrop klonowy cały czas miksując. Na koniec lać małym strumieniem roztopiony i chłodny olej kokosowy. Do tej masy dodać marchewkę z ananasem i jajkiem, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i piec 45 min w 180st. Upieczone i lekko ostudzone ciasto posmarować masą z serka philadelphia. Można posypać pokruszonymi orzechami np. włoskimi.

 🥕 SMACZNEGO 🥕


Komentarze