Pyry z gzikiem stunningowane
Ziemniaki uwielbiam od dziecka, a te pieczone chyba najbardziej. Tu są one gotowane w mundurkach i pieczone z masłem, solą, ziołami i musztardą. A na koniec podane z twarożkiem z jogurtem, ziołami, solą, pieprzem i jajkiem na twardo. Pyyycha podkręcony prosty przepis prosto z Poznania. To jedno z dań Wielkopolski, które szanuję, drugie to rogale marcińskie z białym makiem.
SKŁADNIKI:
Dla 2 -3 osób
→ 6 sporych (podobnej wielkości) starych ziemniaków
→ Ok 50 g masła
→ ząbek czosnku
→ Sól, pieprz
→ łyżeczka łagodnej musztardy
→ Szczypiorek, koperek, natka
→ Kostka (250 g) twarogu
→ 1 jajko ugotowane na twardo
→ 3-4 łyżki jogurtu greckiego
WYKONANIE:
Gotujemy umyte (nieobrane) ziemniaki w mundurkach do miękkości. Około 25 minut od zagotowania wody. Wykładamy ugotowane ziemniaki na papier do pieczenia i dzielimy je na połówki (wzdłuż). W czasie gdy ziemniaki się gotują rozpuszczamy w garnki masło z solą, dodajemy pokrojone zioła, starty ząbek czosnku i mieszamy z musztardą. Polewamy tym połówki ziemniaków i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min. Robimy gzik- czyli ser mieszamy z jogurtem, startym jajkiem, solą i ziołami. Podajemy serek na upieczonych ziemniakach i posypujemy szczypiorkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz