Pyry z gzikiem stunningowane

 Ziemniaki uwielbiam od dziecka, a te pieczone chyba najbardziej. Tu są one gotowane w mundurkach i pieczone z masłem, solą, ziołami i musztardą. A na koniec podane z twarożkiem z jogurtem, ziołami, solą, pieprzem i jajkiem na twardo. Pyyycha podkręcony prosty przepis prosto z Poznania. To jedno z dań Wielkopolski, które szanuję, drugie to rogale marcińskie z białym makiem. 





SKŁADNIKI:

Dla 2 -3 osób

→ 6 sporych (podobnej wielkości) starych ziemniaków

→ Ok 50 g masła

→ ząbek czosnku

→ Sól, pieprz

→ łyżeczka łagodnej musztardy

→ Szczypiorek, koperek, natka

→ Kostka (250 g) twarogu

→ 1 jajko ugotowane na twardo

→ 3-4 łyżki jogurtu greckiego



WYKONANIE: 

Gotujemy umyte (nieobrane) ziemniaki w mundurkach do miękkości. Około 25 minut od zagotowania wody. Wykładamy ugotowane ziemniaki na papier do pieczenia i dzielimy je na połówki (wzdłuż).  W czasie gdy ziemniaki się gotują rozpuszczamy w garnki masło z solą, dodajemy pokrojone zioła, starty ząbek czosnku i mieszamy z musztardą. Polewamy tym połówki ziemniaków i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min. Robimy gzik- czyli ser mieszamy z jogurtem, startym jajkiem, solą i ziołami. Podajemy serek na upieczonych ziemniakach i posypujemy szczypiorkiem. 

SMACZNEGO 


Komentarze