Baba ghanoush- zajefajna pasta z bakłażana

 To jedna z tych past, które nie wyglądają, ale smakują. Arabska pasta do pity, chleba, bagietek, a nawet warzyw czy  placków naan. Możecie ją wykorzystać jak lubicie. Mega prosta w wykonaniu. 

SKŁADNIKI: 

Dla 2-4 osób 

→ 2 małe bakłażany

→ 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)

→ Łyżka soku z cytryny

→ Pół łyżeczki kuminu, sól, szczypta chili

→ Łyżka oliwy z oliwek extra virgin

→ starty ząbek czosnku

→ do posypania: natka pietruszki lub kolendra świeża lub pestki granatu




WYKONANIE: 

Nakłuwamy skórkę bakłażanów w kilku miejscach, przekrawamy je na pół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195 st i pieczemy 45 min. Studzimy, widelcem wyjmujemy farsz ze skórki i miksujemy razem z przyprawami, oliwą, tahini i czosnkiem. 

SMACZNEGO



Komentarze