Baba ghanoush- zajefajna pasta z bakłażana
To jedna z tych past, które nie wyglądają, ale smakują. Arabska pasta do pity, chleba, bagietek, a nawet warzyw czy placków naan. Możecie ją wykorzystać jak lubicie. Mega prosta w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
Dla 2-4 osób
→ 2 małe bakłażany
→ 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
→ Łyżka soku z cytryny
→ Pół łyżeczki kuminu, sól, szczypta chili
→ Łyżka oliwy z oliwek extra virgin
→ starty ząbek czosnku
→ do posypania: natka pietruszki lub kolendra świeża lub pestki granatu
WYKONANIE:
Nakłuwamy skórkę bakłażanów w kilku miejscach, przekrawamy je na pół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195 st i pieczemy 45 min. Studzimy, widelcem wyjmujemy farsz ze skórki i miksujemy razem z przyprawami, oliwą, tahini i czosnkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz