Indyjskie pierożki samosa
Przepyszne, pikantne indyjskie pierożki SAMOSA nadziewane ziemniakami z groszkiem, kuminem, chili, garam masala. A do tego sos miętowy 🍀.
W Indiach jedliśmy samosy codziennie, na ulicy, w pociągu, na śniadanie- zapakowane w gazetę kupione od Hinduski na peronie … nasze może nie są aż tak idealne, ale staramy się je robić wg oryginalnego przepisu 🇮🇳 na pierożki Punjabi, gdzie nawet sposób składania rożka jest ściśle określony.
SKŁADNIKI:
17 średniej wielkości pierożków
→ 2 szklanki mąki pszennej
→ łyżeczka nasion ajwain (kminku koptyjskiego)- niekoniecznie, jak nie macie
→ łyżka oleju
→ 3/4 łyżeczki soli
→ pół szklanki wody + 1-2 łyżki
NADZIENIE:
→ 5 średniej wielkości ziemniaków
→ pół szklanki mrożonego groszku
→ 1 łyżka startego imbiru
→ łyżka utartych w moździeżu nasion kolendry
→ łyzka oleju
→ łyżka przyprawy garam masala
→ łyżka kuminu
→ odrobina świeżego chili (kroimy na małe plasterki)
→ 1/2 łyżeczki kurkumy
→ sól do smaku
→ trochę oleju
SOS MIĘTOWY:
→ garść mięty
→ garść kolendry
→ łyżka soku z cytryny
→ 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
→ opcjonalnie (gdy sos jest za gęsty) 2 łyżki wody
→ ząbek startego czosnku
→szczypta soli i kuminu
→ łyżeczka startego imbiru
CHUTNEY z TAMARYNDOWCA
→ 1/4 szklanka pulpy z tamaryndowca (zalany wcześniej gorącą wodą i przetarty przez sito)
→ 1/4 szklanka pulpy z daktyli (zalane wcześniej gorącą wodą ok. 15 min.)
→ pół łyżeczki kuminu
→ pół łyżeczki kolendry w proszku
→ pół łyżeczki imbiru w proszku
→ pół łyżeczki chili
→ sól do smaku
WYKONANIE:
Połącz mąkę, kminek, sól i olej, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto dłońmi. Ciasto musi być dość sztywne, nie może być za miękkie. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczkę i robimy farsz.
Gotujemy ziemniaki, na oleju podsmażamy kumin z imbirem i chili. Dodajemy kolendrę roztartą w moździeżu, kurkumę i garam masalę. Mieszamy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy przyprawy i groszek, wyrabiamy rękami. Na koniec dodajemy sól do smaku.Czekamy aż farsz ostygnie.
Ciasto dzielimy na 7 w miarę równych części. Każdą wałkujemy na dość cienki placek, dzielimy go na pół. Robimy rożki, sklejamy wodą wzdłuż, dajemy 2 łyżeczki nadzienia i sklejamy górę używając wody.
W woku grzejemy ok 1/2 oleju do temp ok 180 st. Wkładamy samosy i smażymy aż do zrumienienia z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos miętowy: Miksujemy wszystkie składniki bardzo dobrze.
Sos z tamaryndowca: gotujemy na małej mocy kilka minut. Studzimy przed podaniem.
🥔 SMACZNEGO 🥔
Komentarze
Prześlij komentarz