Indyjskie placki naan
Chlebki naan to typowe dla kuchni indyjskiej pieczywo, podawane najczęściej z curry. Oprócz tego, że jest smaczne samo, często podaje się butter naan posmarowane rozpuszczonym masłem np. z czosnkiem granulowanym, solą i ziołami. Smakują same, z różnymi pastami typu hummus czy baba ghanoush, a także po prostu do curry zamiast ryżu basmati. Chlebki naan mają jeszcze 1 super właściwość- genialnie się nimi "wyciera" talerze :).
SKŁADNIKI:
na 13 niewielkich placuszków
→ 15 gram drożdży
→ łyżeczka cukru
→ 1/2 szklanki ciepłej wody
→ 350 g mąki pszennej
→ pół łyżeczki soli
→ pół szklanki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
→ łyżka oleju
do posmarowania: 2 łyżki rozpuszczonego masła, szczypta soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego i oregano, posiekana drobno natka pietruszki
WYKONANIE:
Drożdże rozkrusz, wymieszaj z cukrem i zalej ciepłą woda. odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Do misy miksera daj mąkę, olej, jogurt naturalny, sól i zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw nakryte ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrób ponownie i uformuj kulę. Kule podziel na 13 części. Każdą część rozwałkuj na placek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, pod przykrywką. 5 minut z jednej strony i 5 min. z drugiej (aż powstaną bąble i zaczną brązowieć.). Gorące smarujemy rozpuszczonym masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz