Placki jogurtowe z jagodami
Idealne na śniadanie, można je zrobić nie mając nawet miksera. Wystarczy jogurt naturalny, jajka i trochę mąki. A do środka owoce jakie macie: u nas były borówki amerykańskie. Polane syropem klonowym smakują wybornie.
SKŁADNIKI:
Na 13 placuszków
→ 250 ml naturalnego jogurtu
→ 2 jajka
→ 170 g mąki
→ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
→ Opak. Cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
→ szklanka jagód/malin/borówek
WYKONANIE:
Mieszamy jajka z jogurtem rózgą lub widelcem. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy i jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na patelni beztłuszczowej mocno rozgrzanej po ok 2 min (1 łyżka masy to 1 placuszek) na każdą stronę. Podajemy polane syropem klonowym lub cukrem pudrem i owocami. Jeśli nie macie patelni teflonowej, można zwykłą patelnię posmarować masłem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz