Vegan tikka masala

Vegan tikka masala to prawdziwie hinduskie danie, do tego bez mięsa, tylko z tofu. Kremowy, pomidorowy sos z mlekiem kokosowym, czosnkiem, garam masalą, kurkumą i mnóstwem innych przypraw sprawia, że to danie mega aromatyczne. Znakomicie je się tikka masala albo z ryżem basmati albo z plackami naan. Stopień ostrości zależy od tego ile dodamy papryczki chili.



SKŁADNIKI:

dla 4 osób

→ 2 opakowania wędzonego tofu lub zwykłego
→ 2 łyżki oleju
→ 2 łyżki mąki kukrydzianej
→ 1/2 łyżeczki soli

SOS MASALA:
  2 łyżki oleju
→ 1 cebula pokrojona
→ 4 ząbki czosnku
→ łyżka startego imbiru
→ 1 i 1/2 łyżeczki garam masala
→ 1 i 1/2 łyżeczki kuminu
→ łyżeczka startych ziaren kolendry
→ łyżeczka soli, ostrej papryki i kurkumy
→ passata pomidorowa 400ml
→ 400 ml mleka kokosowego



WYKONANIE:

Tofu wyjmujemy z opakowania i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę, wsadzamy do zamykanego woreczka i dajemy olej, sól i mąkę. Mieszamy. Smażymy na gorącym oleju lub pieczemy ok. 20 min.

Podsmażamy cebulę ze startym czosnkiem i imbirem. Dodajemy przyprawy, passatę, a na samym końcu mleko kokosowe. Gotujemy ok 10 min. Mieszamy z upieczonym/ usmażonym tofu.

🧄 SMACZNEGO 🧄


Komentarze