Wege RAMEN
Ta esencjonalna zupa, a właściwie danie to jedno z najsmaczniejszych dań na świecie. Oczywiście wg mnie. Gdy pierwszy raz zjadłam go na Okinawie umarłam ze szczęścia. Wtedy jadłam jeszcze mięso, więc miałam okazję spróbować najbardziej typowy ramen. Potem długo szukaliśmy właściwego przepisu na ramen... ale wege. Jedliśmy dobre wege rameny w Warszawie np w Vegan Ramen shop czy Yatta Ramen. Teraz przedstawiam Wam nasz przepis na smaczny wege ramen.
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
wege dashi
→ 1,5 szklanki wody
→ kawałek kombu (suszonego)
→ 2 grzyby shiitake
zupa
→ 2 cm kawałek imbiru
→ 3 ząbki czosnku
→ 4 łyżki oleju sezamowego
→ 2 łyżki sezamu
→ 4 łyżki jasnej pasty miso
→ 4 łyżki pasty sweet chili bean
→ szczypior (zielona część)
→ 4 łyżki sosu sojowego
→ 2 łyżki sake
→ szklanka rosołku dashi
→ 2 szklanki mleka sojowego
→ pieprz/ chili, 1/2 łyżeczki soli
→ makaron ramen (można kupić gotowy)
jajka nitamago- marynowane jajka
→ 2 jajka
→ sos sojowy 0,5 szklanki
→ szklanka wody
→ 2 łyżki sake
→ łyżka mirinu
→ łyżka cukru
→ czosnek- ząbek, imbir- ok. 1 cm startego
dodatki do ramenu
→ kukurydza
→ kiełki fasoli mung
→ grzybki enoki
→ kolendra (świeża)
→ paseczki nori
→ szczypior
→ marynowane jajka nitamago
WYKONANIE:
Namocz na ok 30 min kombu i grzyby shiitake w gorącej wodzie. Odcedź tą wodę do garnka i dodaj dashi. Gotuj przez chwilę. W moździeżu utrzyj ziarna sezamu. Zetrzyj na tarce ząbki czosnku i imbiru oraz pokrój drobno szczypior. Podsmaż na oleju sezam, czosnek, imbir i szczypior. Dodaj miso i pastę z fasolki, sake i sos sojowy. Powoli wlewaj mleko sojowe i wodę z dashi. Dopraw solą i chili/ pieprzem.
Jajka przygotowujemy dzień wcześniej. Dwa jajka w temp pokojowej dajemy do gotującej się wody na dokładnie 6 minut. Wylewamy wodę, a jajka zalewamy zimną wodą. Gdy są już ostudzone delikatnie je obieramy ze skorupek. WYwar, którym będziemy marynować jajka lekko podgrzać (nie gotować), aż cukier się rozpuści. Ostudzić i wsadzić do niego 2 obrane jajka na całą noc (wsadzić do lodówki). Na drugi dzień podajemy jajka przekrojone wzdłuż na pół.
Osobno ugotuj makaron ramen - ok. 1 minuty. Odcedź go i daj do miseczek na zupę. Zalej gorącą zupę i dodaj wybrane dodatki oraz jajka nitamago. Podawaj gorący.
🍜 SMACZNEGO 🍜
Komentarze
Prześlij komentarz