Wege strogonow z boczniaków
Szczerze- to jedno z najpyszniejszych dań wege, które zrobiłam i które zjadłam. Dosłownie "rozwaliło" moje kubki smakowe. A do tego jest bardzo proste do ugotowania i jestem pewna, że każdemu będzie smakowało. Boczniaki naprawdę zastępują mięso- smakowo i jako odpowiednik białka.
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
→ 250 g boczniaków
→ cebula
→ 2 ząbki czosnku
→ pół dużej papryki czerwonej lub cała niewielka
→ duży ogórek kiszony obrany ze skórki
→ łyżeczka łagodnej musztardy
→ sól, pieprz
→łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki wędzonek
→ odrobina mleka kokosowego
→ 300g passaty pomidorowej lub przecieru z kartonika
→ kilka pieczarek i kilka suszonych pomidorów
WYKONANIE:
Smażymy drobno pokrojoną cebulkę i ząbki czosnku pokrojone na drobne plasterki. Po chwili smażymy pokrojone niezbyt drobno boczniaki, pieczarki i grzyby suszone. Po kilku minutach smażenia wlewamy passatę, dajemy drobno pokrojoną paprykę w kostkę i przyprawy. Dodajemy ok pół szklanki wody lub rosołku. Gotujemy na małej mocy palnika ok 30 min pod przykryciem. Dodajemy drobno pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i jeszcze gotujemy ok 10 minut. Na koniec wlewamy trochę mleka kokosowego. Można podawać z ziemniakami, kaszami posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem.
🫑 SMACZNEGO 🫑
Komentarze
Prześlij komentarz