Chlebek bananowy wypas
Ten chlebek, a właściwie ciasto, jest naprawdę pyszny, wyrośnięty i nie ma szans na zakalec. Jak ktoś woli zamiast cukru dodać miód czy ksylitol, to też jest to jak najbardziej ok :). Pamiętajcie- przejrzałe banany z brązowymi plamami na skórce są na ten chlebek najlepsze. A skórek też nie wyrzucajcie, tylko zalejcie wodą, a będzie gotowy nawóz na wiosnę do roślin.
SKŁADNIKI:
Na 2 foremki keksówki
→ 4 dojrzałe banany
→ 200 ml oleju
→ 4 jajka
→ niecała szklanka cukru/miodu/syropu klonowego/ ksylitolu
→ 2 i 1/2 szklanki mąki (pszennej/razowej/owsianej)
→ 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
→ łyżeczka sody oczyszczonej
→ pół szklanki orzechów (włoskich lub nerkowca)
→ szczypta soli
→ pół szklanki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Całe jajka miksujemy z cukrem, olejem i obranymi bananami rozgniecionymi widelcem. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do suchych składników masę z bananami i mieszamy. Dodajemy poszatkowane orzechy i wiórki kokosowe. Do 2 keksówek natłuszczonych np olejem dajemy papier do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy w 180 st ok 50 min.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz