Placuszki rosti z jajkiem w koszulce

 Jeśli macie ochotę na "konkretne", treściwe śniadanie z jajkiem i plackiem ziemniaczanym po szwajcarsku w roli głównej, to dobrze trafiliście. Placuszki są chrupiące i pyszne dzięki dodanemu parmezanowi. Na nich podaliśmy szpinak zblanszowany z mozarellą i czosnkiem, a na to jako w koszulce.



SKŁADNIKI:

dla 2 osób

Rosti
→ 2 spore ziemniaki
→ 3 łyżki parmezanu
→ 2 ząbki startego czosnku
→ sól i pieprz, odrobina pieprzu cayenne

Szpinak
→ 250 g świeżego szpinaku
→ 3 ząbii startego czosnku
→ sól, pieprz
→ garść startego sera mozarella

→ jajko
→ sok z połowy cytryny lub ocet



WYKONANIE:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy czosnek, parmezan i przyprawy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju 4 placki. Szpinak blanszujemy na patelni z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gotujemy w garnku wodę na jajko poche, dodajemy sok z cytryny, robimy wir i wbijamy całe jajko. Po kilku minutach delikatnie wyjmujemy cedzakiem. Na placku układamy gotowy szpinak, a na nami jajko w koszulce. Posypujemy solą lub polecam płatki soli morskiej.

🥔SMACZNEGO🥔

Komentarze