Japońskie ciasteczka dorayaki

Dorayaki to bardzo popularne wśród Japończyków ciasteczka nadziewane pastą z czerwonej fasolki adzuki. Ciasto ala naleśnikowe jest słodkie, bo jest w nim i cukier i słodki syrop lub miód. Natomiast w samej paście z fasolki już dużo cukru nie ma. Jest to oryginalny japoński przepis.



SKŁADNIKI:

6 szt.
→ 4 jajka
→ 140 g cukru
→ 2 łyżki miodu lub syropu cukrowego
→ 160 g mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
→ 1-2 łyżki wody
→ 1 łyżka oleju
→ ok 400g pasty z fasolki adzuki (anko)



WYKONANIE:

W dużej misce połącz jajka, cukier, miód i wymieszaj dobrze. Dodaj mąkę i proszę do pieczenia i znowu dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 min. do lodówki. Następnie dodaj łyżkę wody, maksymalnie 2. Smaż na gorącej patelni posmarowanej olejem. Każda strona placuszka ok. 1 min i 15 sek. Smaruj placuszek pastą z fasoli i przykryj go drugim placuszkiem.

🥚 SMACZNEGO 🥚

Komentarze