Pampuchy z sosem waniliowym
Pampuchy to ewidentnie wspomnienie dzieciństwa i obiadów w przedszkolu czy w szkole. Swoją drogą takie ciepłe obiady dla dzieciaka to spoko pomysł, zamiast zapiekanek, bułek czy innych chipso-hotdogów. Mam wrażenie, że dzieciaki teraz nie znają takich normalnych obiadów zjadanych np. po szkole czyli ciepła domowa zupa i drugie danie. Pamiętam jak po szkole trzeba było obrać i ugotować ziemniaki, aby były do obiadu. Czy teraz ktoś tak jeszcze robi? A odsetek dzieci z nadwagą był nieporównywalny do obecnego.
SKŁADNIKI:
na ok. 16 pampuchów
CIASTO
→ 600 g mąki pszennej
→ ok. 25 dag świeżych drożdży
→ 250 g chudego sera białego
→ 300 ml ciepłego mleka
→ 2 jajka
→ 2 łyżki stopionego masła
→ 3 łyżeczki cukru waniliowego
SOS WANILIOWY:
→ laska wanilii
→ 3 łyżeczki cukru lub ksylitolu
→ 200 ml śmietanki 30%
WYKONANIE:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozdrobniony twaróg, roztrzepane jajka, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i zostawiamy na ok. 10 minut aż zaczną pracować. Wlewamy też do mąki. Wyrabiamy dobrze ciasto i zostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 1h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 16 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i zostawiamy jeszcze na ok. 30 min. pod przykryciem.
Gotujemy je na parze- albo włożonym na garnek koszyku bambusowym wyłożonym pergaminem pod przykryciem. Albo na specjalnym sitku położonym na garnku z gotującą wodą. Czas: ok. 5 minut.
Gotujemy śmietankę z ziarenkami z laski wanilii i cukrem ok. 5 minut. Polewamy nim pampuchy.
🥚 SMACZNEGO 🥚
Komentarze
Prześlij komentarz