Proziaki- podkarpackie placuszki
Proziaki to przysmak kuchni góralskiej, znakomicie smakują z masłem czosnkowym czy bryndzą. Dawniej smażone na gorącej blasze, teraz na patelni (najlepiej teflonowej), bez tłuszczu. Super na śniadanie czy kolację. Zwłaszcza gdy są jeszcze lekko ciepłe i masło na nich się roztapia.
SKŁADNIKI:
Na 16 placuszków
→ 500 g mąki
→ Szklanka kefiru
→ Jajko
→ Łyżeczka soli
→ łyżeczka sody
WYKONANIE:
Wyrabiamy ze składników ciasto (robotem lub rękami). Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy placki o średnicy ok 8 cm. Powinno ich być ok 16 sztuk. Odkładamy je przykryte ściereczką na 15 min. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron pod przykryciem. Podajemy z masłem czosnkowym i solą.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz