Proziaki- podkarpackie placuszki

 Proziaki to przysmak kuchni góralskiej, znakomicie smakują z masłem czosnkowym czy bryndzą. Dawniej smażone na gorącej blasze, teraz na patelni (najlepiej teflonowej), bez tłuszczu. Super na śniadanie czy kolację. Zwłaszcza gdy są jeszcze lekko ciepłe i masło na nich się roztapia. 



SKŁADNIKI: 

Na 16 placuszków 

→ 500 g mąki

→ Szklanka kefiru

→ Jajko

→ Łyżeczka soli

→ łyżeczka sody



WYKONANIE: 

Wyrabiamy ze składników ciasto (robotem lub rękami). Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy placki o średnicy ok 8 cm. Powinno ich być ok 16 sztuk. Odkładamy je przykryte ściereczką na 15 min. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron pod przykryciem. Podajemy z masłem czosnkowym i solą. 

SMACZNEGO 

Komentarze